5 porcji zdrowia w szkole
Nasza szkoła przystąpiła do ogólnopolskiego programu edukacyjnego „5 porcji zdrowia w szkole”. Program jest inicjatywą podjętą przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), której cel stanowi kształtowanie od najmłodszych lat właściwych nawyków żywieniowych, polegających na regularnym spożywaniu warzyw, owoców i soków.
Uczniowie klas młodszych zapoznali się z broszurami informacyjnymi o witaminach oraz obejrzeli prezentację dotyczącą prawidłowego żywienia, skupiając się szczególnie na znaczeniu warzyw i owoców w codziennej diecie. Na zajęciach wykorzystane były różnorodne materiały, m.in. gry dydaktyczne, zabawy w kodowanie, rebusy, krzyżówki, historyjki obrazkowe, karty pracy. Ważnym zadaniem było wykonanie wspólnego albumu a także zrobienie pysznych, kolorowych i zdrowych kanapek oraz sałatek owocowych i warzywnych. Przeprowadzone zajęcia, angażujące różne obszary aktywności uczniów, dały im odpowiedź na następujące pytania:
- Na którym poziomie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej znajdują się owoce i warzywa?
- Jak często należy jeść owoce i warzywa?
- Co rozumiemy pod pojęciem „porcja owoców i porcja warzyw”?
- Czy sok warzywny lub owocowy można nazwać porcją warzyw lub owoców?