KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Narodowe Czytanie

Ogólnopolska akcja czytelnicza, zapoczątkowana w 2012 roku, obchodziła właśnie dziesiąty jubileusz. Pomysłodawcy chcieli, aby literatura narodowa nie była tylko przedmiotem szkolnego nauczania, ale by stała się obecna w szeroko rozumianym życiu społecznym. Trzeba przyznać, że im się to udało. Corocznie w akcję Narodowego Czytania angażują się miliony czytelników w Polsce i za granicą.
Uczennice naszej szkoły także wzięły udział we wspólnym czytaniu koordynowanym przez Bibliotekę Pedagogiczną w Łęczycy. Wraz z władzami miasta, przedstawicielami instytucji kultury oraz koleżankami i kolegami ze szkół z powiatu łęczyckiego przeczytały fragment dramatu Gabrieli Zapolskiej pt. „Moralność pani Dulskiej”. Żaneta Czerwińska udzieliła głosu Meli, Zuzanna Kowalska odczytała rolę ciotki Juliasiewiczowej, a Maria Wawrzyniak była Hanką.
Wspólnemu czytaniu na łęczyckim Zamku towarzyszył jeszcze jeden jubileusz – Biblioteka Pedagogiczna w Łęczycy, która ma ogromny wkład dla rozwoju czytelnictwa w naszym mieście, obchodziła 70. urodziny.