KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Projekt „Bezpieczne zachowania w sieci”

W marcu uczniowie klasy 6c wzięli udział w cyklu zajęć „Bezpieczne zachowania w sieci” w ramach projektu „Sieć na kulturę” realizowanym przez Fundację Wspierania Zrównoważonego Rozwoju, który finansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa.

Wirtualne zajęcia prowadzili instruktorzy Domu Kultury w Łęczycy – p. Magdalena Sas i p. Krzysztof Góralczyk pod czujnym okiem, oddelegowanych przez fundację trenerek. Celem projektu było rozwijanie kompetencji cyfrowych dzieci i młodzieży w wieku 10-18 lat.

Program zajęć obejmował  5 modułów:

- gdzie szukać informacji związanych z bezpieczeństwem w sieci

- analiza narzędzi do komunikacji (szyfrowane, nieszyfrowane)

- jak trafiają do nas wirusy

- jak bezpiecznie przechowywać pliki i dane

- co zrobić, gdy zaatakuje nas wirus?

Zajęcia dostarczyły uczniom wielu ważnych informacji m.in. jak bezpiecznie poruszać się po internecie, co robić, a czego nie, jak pisać poprawnie wiadomości, jak nie wpuszczać wirusów i jak się ich pozbywać, jak nie dać się oszukać, jak nie dać się podejść trollom, crackerom i radzić sobie z hejtem.

Uczniowie wiedzą także, gdzie należy szukać aktualnych informacji związanych z bezpieczeństwem w sieci.