Przepisy na letnie sałatki
W kolejnym dniu warsztatów kulinarnych uczniowie klas szóstych założyli fartuszki kuchenne i tworzyli pyszne sałatki. Korzystając z cennych rad pani Ani i pani Ewy przygotowali letnią sałatkę z arbuzem oraz pożywną sałatkę z fasolą i hummusem.
Letnia sałatka z arbuzem
Składniki:
arbuz 150 g
rukola 2 x garść
ser feta 100 g
mix pestek 10g
sok z cytryny 5g
oliwa z oliwek 10g
sól jodowana - szczypta
pieprz - szczypta
Przygotowanie:
Rukolę umyj, ułóż na talerzu, dodaj pokrojonego arbuza bez pestek oraz serfeta. Posyp uprażonymi pestkami. Przygotuj dressing z soku
z cytryny oliwy soli i pieprzu. Gotowe !
Składniki odżywcze:
480 kcal, 18g białka, 36g tłuszczy, 18g węglowodanów, 2g błonnika
Sałatka z fasolą i hummusem
Składniki:
mix sałat 2 x garść
fasola biała 100g
pomidorki koktajlowe 100g
hummus 1 łyżka
sól, pieprz
oliwa z oliwek 10g
ocet jabłkowy
Przygotowanie: Sałatę umyj, wyłóż na talerz. Dodaj opłukaną fasolę,
pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Dopraw oliwą octem i przyprawami.Podawaj z łyżką hummusu. Gotowe!
Składniki odżywcze:
318 kcal, 11g białka, 16g tłuszczy, 25g węglowodanów, 10g błonnika