Zdrowe przekąski - smacznie, zdrowo, oryginalnie
Nasi uczniowie uczestniczą w atrakcyjnych i różnorodnych działaniach w zakresie edukacji żywieniowej. Realizujemy cykl warsztatów dietetycznych z częścią kulinarną, podczas której uczniowie samodzielnie przygotowują zdrowe dania. Zajęcia prowadzą panie dietetyczki, mgr Anna Jadwiszczak oraz mgr inż. Ewa Jaśkiewicz. Uczestnicy warsztatów w sposób praktyczny przekonali się, że zdrowe dania są nie tylko pyszne, ale także łatwe w wykonaniu.
Klasy czwarte przygotowały Fit Rafaello oraz koktajl Shreka. Dzieci miały okazję poznać nowe smaki, poeksperymentować, przekonać się do nowych dań będących zdrową wersją gotowych przekąsek, słodyczy i fast foodów. Ciekawym pomysłem na drugie śniadanie może być pyszna fit tortilla, którą można podawać także na zimno lub zabrać ze sobą do szkoły. Tortille z warzywnymi dodatkami i sosami na bazie jogurtu z dodatkiem świeżych ziół przygotowali uczniowie klas piątych.
Podczas warsztatów omawiane są zasady prawidłowego żywienia. Dzieci uczą się jak komponować posiłki oraz jakie przekąski wybierać. Uczą się także współdziałania w grupie przy wspólnym gotowaniu oraz prawidłowego zachowania przy stole. Zajęcia gwarantują świetną zabawę i wartościowo spędzony czas.